Bucharest

5.F.2.5. Libertatea de exprimare, de opinie, de constiinta si de religie

Drept

 

Libertatea de expresie se aplică nu numai „informaţiilor” sau „ideilor” care sunt primite favorabil, dar şi acelora care ofensează, şochează sau deranjează statul sau orice alt segment al populaţiei. Aceasta înseamnă pluralism, toleranţă şi spirit deschis, în absenţa cărora 20220m1216u nu putem vorbi de existenţa unei „societăţi democratice”. Prin urmare, fiecare „formalitate”, „condiţie”, „restricţie” sau „sancţiuni” impuse în acest domeniu trebuie să fie proporţională cu legitimitatea scopului urmărit.

Libertatea de expresie, care este protejată prin art. 10 al Convenţiei, este socotită drept una din cheile de boltă ale democraţiei. Aşadar, potrivit art. 10, „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere”. Dispoziţiile articolul amintit nu împiedică însă statele, „să supună societăţile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare”[1][1].

De asemenea, exercitarea acestor libertăţi, ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi, „poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti”[2][2].

Libertatea de expresie[3][3] este şi un element esenţial din care decurg alte drepturi şi libertăţi, şi, totodată consecinţa logică a dreptului la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, care face obiectul art. 9 al Convenţiei, potrivit căruia: „Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi posibilitatea de a-şi manifesta religia sau convingerea în mod individual sau în colectiv, în public sau în particular, prin cult, învăţământ, practici şi îndeplinirea ritualurilor”. Alin. 2 al art. 9 din Convenţie statuează că, „libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerile nu poate face obiectul altor restrângeri decât acelea care, prevăzute de lege, constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru siguranţa publică, protecţia ordinii, a sănătăţii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor altora”.

Având în vedere cele de mai sus, nu este deloc surprinzător că au fost deferite Curţii Europene a Drepturilor Omului un număr mare de speţe referitoare la libertatea de expresie. Astfel, unul dintre cele mai celebre cazuri este Sunday Times contra Marea Britanie, din 1979, caz ce a pornit de la o hotărâre judecătorească emisă de un tribunal britanic pentru a împiedica ziarul Sunday Times să publice un articol referitor la un proces aflat pe rol. Articolul aducea la cunoştinţa opiniei publice faptul că numeroşi copii se născuseră cu malformaţii grave deoarece mamele lor luaseră, în timpul sarcinii, un medicament numit „thalidomină”. Curtea a hotărât că respectiva ordonanţă judecătorească a încălcat libertatea de expresie: articolul din Sunday Times era de interes public şi publicul avea dreptul de a-i cunoaşte conţinutul, chiar dacă procesul al cărui obiect îl constituia medicamentul era încă pe rol[4][4].

Libertatea de exprimare se coroborează cu „îndatoriri şi responsabilităţi” şi poate fi subiectul multor restricţii „necesare într-o societate democratică”. Curtea a aplicat riguros limitele dreptului la libertatea de expresie. Astfel, de exemplu, în cazul Handyside contra Marea Britanie, din 1976, Curtea a hotărât că statul a fost îndreptăţit să aplice restricţii faţă de publicarea „Micului manual roşu” pentru şcolari, o carte având drept scop educaţia sexuală a tinerilor dar care a fost considerată o „publicaţie obscenă” în virtutea influenţei negative pe care ar fi putut-o avea asupra moralităţii tinerilor cititori[5][5].

Aşadar, deşi Convenţia Europeană asigură un înalt grad de protecţie a drepturilor omului, mai sunt încă necesare şi alte acţiuni în scopul întăririi şi promovării dreptului la libertatea de expresie. În cadrul Consiliului Europei, Comitetul Miniştrilor a luat poziţie în această problemă prin intermediul Declaraţiei sale asupra Libertăţii de Expresie şi Informare din 29 Aprilie 1982, declaraţie ce fixează drept obiective: „respectarea drepturilor enunţate de Articolul 10”, garantarea „absenţei cenzurii, a controlului sau constrângerilor arbitrare” în domeniul mijloacelor de comunicare în masă, şi susţine, de asemenea, cu tărie „existenţa unui larg spectru de mijloace de comunicare independente, ce reflectă diversitatea ideilor şi opiniilor”.

Totodată, trebuie amintită şi Convenţia Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră[6][6], ce oferă şi cadrul juridic necesar difuzării programelor radiodifuzate transfrontieră, fiecare parte contractantă angajându-se să garanteze recepţia programelor din străinătate şi retransmisia lor integrală în teritoriu, cu condiţia respectării unui set de reguli minimale. Convenţia este deschisă şi statelor nemembre, fiind încurajate să adere la ea toate statele din Estul şi Centrul Europei şi să ţină seama de prevederile sale la elaborarea legislaţiei interne. De asemenea, există şi o directivă similară a Uniunii Europene – „Televiziunea fără frontiere”, iar cele două organizaţii menţin un contact strâns atât în acest domeniu, cât şi în acela privind drepturile de autor şi drepturile conexe.

Adunarea Parlamentară a adresat mai multe recomandări Comitetului Miniştrilor, referitoare la independenţa mijloacelor de comunicare şi a accesului publicului la un cât mai larg evantai de ştiri, informaţii şi opinii, mai ales prin intermediul serviciilor publice de radiodifuziune şi de televiziune. Cu acest prilej au fost adoptate şi unele rezoluţii, una dintre ele conţinând principiile necesare garantării exercitării libertăţilor şi drepturilor omului în profesia de jurnalist, bazate atât pe articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, cât şi pe jurisprudenţa Comisiei şi Curţii[7][7].

În ceea ce priveşte dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie[8][8] - care, aşa cum am precizat, se află în strânsă legătură cu libertatea de expresie - subliniem că, foarte puţine speţe au fost aduse în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Putem, totuşi da ca exemplu, un caz privind interzicerea „prozelitismului” în Grecia (cazul Kokkinakis contra Grecia, din 1993).

Consiliul Europei a studiat mai multe aspecte importante legate de acest drept, şi mai ales de obiecţiunea de conştiinţă la efectuarea serviciului militar obligatoriu. Asupra acestui subiect, Comitetul Miniştrilor a adoptat şi o recomandare care enunţa următorul principiu fundamental: „Orice persoană supusă obligaţiei efectuării serviciului militar şi care, constrânsă fiind din motive de conştiinţă, refuză folosirea armelor, trebuie să aibă dreptul să fie scutită de această obligaţie, (în anumite condiţii)… Persoana poate îndeplini un serviciu alternativ”[9][9].

Adunarea Parlamentară a continuat şi continuă să acorde o atenţie specială problemelor legate de acest drept, cercetând subiecte extrem de diversificate, ca, de exemplu, anumite campanii în favoarea amnistierii universale a tuturor prizonierilor de conştiinţă (Rezoluţia 801/1983) şi „Sectele şi noile mişcări religioase” (Recomandarea 1178/1992) etc.